2011. június 12.

1699-ben állított határkő az Ólmod és Kőszeg közötti határszakaszon

Ólmod és Kőszeg között egy rövid szakaszon összetalálkozik az Országos Kéktúra, a Szent Márton Út és a Vasfüggöny Út útvonala. A közös útvonal nem közvetlenül határvonalon, hanem attól 20 – 60 méter távolságban halad. Néhány határkő erről a közös útszakaszról is látható. Igazi érdekességnek számít a B 96-os számú határjel. 1922-ben az osztrák – magyar határ jelzéséhez itt egy olyan már meglévő határkövet használtak fel, amelyet eredetileg 1699-ben állítottak. Ez a határkő formájában is különbözik a többitől, hiszen nem négyzet, hanem háromszögalapú hasáb formája van. Eredetileg hármas-határjel volt, amely valószínűleg Kőszeg, Kethely (ma Mannersdorf) és Klastrom (későbbi nevén Bosmonostor, ma Klostermarienberg) határát jelölte. Az 1699-es évszám és a C G (Civitas Gins = Kőszeg város) felirat ma is jól olvasható. A D E  az Esterházy Bírtok (Domínium Esterházy) rövidítése lehet, így Kethely határát jelölheti. A harmadik oldal felirata nehezen olvasható, de talán M B vagyis Marien Berg lehet.
A B 96-os határjelnél a határvonal kicsit megtörik. Talán erre nem készültek fel előre 1922-ben a határkijelölői. A kijelölést csak úgy tudták pontosan megoldani, hogy felhasználták a régi határjelet is, amelyet felülírtak (M, Ö, B 96), majd tőle 4-5 méterre állítottak egy másik határkövet is, amelynek szintén B. 96 a sorszáma.
A Kőszegi-hegységben és Kőszeg környékén máshol is vannak régi, az 1600-as években állított határkövek, de tudtommal ez az egyetlen, amelyiket ilyen módon „átírtak”, újra hasznosítottak. Több helyen is előfordul, hogy ugyan azt a pontot három határkővel is megjelölték. Az egyik kő birtokhatárt, a másik településhatárt, a harmadik országhatárt jezi.
A régi határjelek száma sajnos lassacskán fogyatkozik, pedig ezek a kövek is fontos történelmi emlékek, számba vételük és (ha lehet) eredeti helyükön való megóvásuk fontos lenne.

1699-ben település és birtokhatárt jelölt, 1922-ben államhatárt.

A határkő Magyarország felőli oldala. C G =  Civitas Gins - Kőszeg Város. A határkő egyben háromszögelési pont is.

 A határkő Ausztria (Klostermarienberg) felőli oldala.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése