2011. május 7.

Gyilkos-szikla a Kőszegi-hegységben

A Gyilkos-szikla egy 6-7 méter magas sziklaletörés  az államhatár közvetlen közelében. A fák és a növényzet erősen takarják, így nehéz észre venni. Ha Bozsoktól a zöld sáv jelzésen megyünk fel az Írottkőre, a C.1-es nagy határjel után kb. 50-60 méterre találjuk. A határkövek mentén vezető kitaposott út a letörés fölött halad el.
Honnan kapta a nevét, nem lehet tudni pontosan. Az elnevezés először az 1961-ben készült topográfia térképen jelenik meg.
Vannak, akik a nevet egy az 1950-es években történt esettel hozzák kapcsolatba, amikor egy határőrt állítólag itt gyilkoltak meg. Felmerült annak lehetősége is, hogy a név talán az 1920-as - 1930-as években keletkezett és csempészekkel van összefüggésben. Az egykori híradások szerint legalább féltucat ember halt meg erőszakos halállal ezen a környéken. A háttérben a legtöbbször valamilyen egymás közötti leszámolási ügy állt.
A Gyilkos-sziklához egészen közel van a Kőszegi-hegység két legmagasabban fekvő, nem foglalt forrása az Ebenspanger-forrás és a Tündér-forrás. Az Ebenspanger-forrás névadásának idejét és körülményeit pontosan tudjuk. 1900-ban egy írottkői kirándulás alkalmával "Tatay Irénke kisasszony" nevezte el a forrást Ebenspanger Jánosról a Vasvármegyei Turista Egyesület alelnökéről. (Olykor egyszerűen csak János-forrásként említik.)

A Gyilkos-szikla

A Gyilkos-szikla felett vezető út

Ebenspanger János-forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése