2010. május 4.

A vasfüggöny lebontása


(Turistaút Európai Uniós kezdeményezésre)

1988-ban a velemi folklórnapokhoz kapcsolódó, népszerű rendezvények voltak az Írottkő túrák. Ebben az évben nyílt először lehetőség arra, hogy szervezett túracsoportok felkeressék a Kőszegi-hegység legmagasabb pontját. A résztvevők adatait ekkor még előre le kellett adni a rendőrségen, a csoportot pedig végig határőrök kísérték. A műszaki záron való átlépéskor külön is ellenőrizték, hogy mindenki szerepel-e a listán.

A következő évben enyhült a szigor, már nem volt szükség előre leadott listára. Az ellenőrzés is csak szúrópróbaszerűen történt. A nyár folyamán többször előfordult, hogy a velemi alkotóház udvarán összegyűlt csoporthoz az indulás után az utcán kisebb társaság csatlakozott. Kicsit lemaradva jöttek a túracsoport után, hangos szót nem lehetett tőlük hallani. Sokan úgy gondolták, nehezebben bírják a kaptatót, azért maradnak le. Valójában NDK-sok voltak, akik a nyílt túrát kihasználva próbáltak átjutni Ausztriába. A Hörman-forrás után a túravezető megmutatta csoportnak, hol húzódik a határ, hol vannak a határkövek …… Visszafelé aligha tűnt fel bárkinek is, hogy a 150 – 200 emberből néhányan hiányoznak.

1990-ben sorozat indult „Újra a régi utakon” elnevezéssel, ahol az érdeklődők a műszaki zár mögé került, régi turistaösvényeket fedezhették föl ismét. Egy – két év alatt felfestésre kerültek a „régi-új” útvonalak.

Határőrökkel már alig-alig lehetett találkozni a hegyekben, úgy éreztük tágabb lett haza és szinte határtalan a szabadság. Azt hittük a határok néhány éven belül jelképessé válnak.

Várakozásaink ellenére elmúlt másfél évtizedben határ ügyben túl sok minden nem történt, pedig közben EU-tagok lettünk. Nagy nehezen nyílt Ausztria felé egy pár új határátkelő, köztük kettő kifejezetten a gyalogos turisták részére. A múlt nyarán a sajtó is hírt adott arról, hogy tucatnyi új gyalogos és kerékpáros „határátlépési pont” kijelölésére kerül sor. A híradások úgy szóltak, hogy ezek a határátkelők 2005 novemberében már használhatóak lesznek. Azt is beszélték, hogy az átkelési lehetőségek fokozatos bővítésével 2007-re a nyugati államhatár ténylegesen átjárhatóvá válik. A múlt évre tervezett átkelő-nyitások elmaradtak s most nyugtalanító hírek jönnek, hogy a túloldalon a 2007-es „schengeni határnyitást” is 2008-ra vagy ha lehet még későbbre szeretnék kitolni.

A vasfüggöny végleges lebontása - minden nehézség ellenére - remélhetőleg mégsem marad el. A „bontás folyamatához” talán hozzájárul a Vasfüggöny Túraút építése is. Ez az első olyan hazánkat is érintő túraút, amelynek létrehozásáról Európa Parlamenti határozat rendelkezik. A kezdeményező Michael Cramer német EU képviselő, illetve az Európa Parlament zöld frakciója. Cramer elképzelése ez a mintegy 6800 kilométer hosszú a zöld turizmusra épülő útvonal egyszer majd a Jeges-tengertől a Fekete-tengerig vezet. Magyarországon ebben az évben a Fertő-tótól a Felsőszölnökig egy kb. 300 km-es gyalogos túraút felfestésére és kitáblázására kerül sor. Az út, ahol lehetőség van rá, közvetlenül az országhatáron, a határkövek mentén vezet. Akik kételkednek abban, hogy egy ilyen útvonalon akadnak látnivalók, induljanak útra. Ma még furcsa, hogy az út alig néhány méterre halad a burgenlandi Somfalva (Schattendorf) templomától. Ma még nem kukkanthatunk be az épületbe, mert ott van közben az országhatár. A Liget-erdő magaslatán rácsodálkozunk, hogy milyen közel is van Fraknó (Forchtenstein) vára és eljátszunk egy fraknói túra gondolatával. Sándorhegynél (Tschanigraben) és Nagymedvesnél (Grossmürbisch) egy – egy szakaszon az államhatár a falusi utca közepén vezet.

Rábafüzesnél és Rönöknél is vannak olyan erdei utak, amelyeket eddig csak osztrákok használtak, de a határ tulajdonképpen az út közepén vezet. Ezeknek az utaknak az osztrák oldalán már van turistajelzés, most a magyar oldalra is került. Tehát gyakorlatilag ugyanazon az úton járunk, csak egyelőre ők déli, mi pedig északi irányba nem térhetünk le erről az útról.

A Vasfüggöny Túraút jogi értelemben magyar területen, de jó lenne, ha a magyar és az osztrák természetjárók egyaránt használhatnák.

(Az útvonal első szakaszának átadására augusztus 19-én a soproni Páneurópa Napon kerül sor.)

Orbán Róbert

Megjelent a Magyar Turista 2006. szeptemberi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése