2016. szeptember 4.

Elfeledett nemesmedvesi évforduló

2016. május elsején volt a nemesmedvesi németek kitelepítésének 70. évfordulója. Az eseményről az első részletesebb híradás 1970-ben, az Életünk c. folyóiratban jelent meg.

"Már 1945 végén, de főleg 1946 tavaszán eljutott a hír Nemesmedvesre is a németek kitelepítéséről: azokat, kik hívei voltak a Volksbundnak, a hitleri Németországnak, áttelepítik.
Aztán kifüggesztették a kitelepítendők névsorát. Mindazok neve ott .szerepelt, akik az  1940.  évi  népszámláláskor  német nemzetiségűnek vallották magukat.  A kitelepítő bizottság  két  napig  dolgozott  Nemesmedvesen.  Tulajdonképpen  mentesítő  bizottság volt. Azt vizsgálta és végérvényesen döntött arról, hogy kit lehet visszahagyni, ki maradhat, ha kéri. Többen kérték is ezt,  s  akiknek magyar érzése közismert volt,  nem vettek részt a Volksbund tevékenységében, tüntetésekben, azokat mentesítették.
Május elején, szerdai napon, reggel 6 óraikor 50 szekér ment Vasszentmihályról a kitelepített németek holmijáért, s vitte az alsórönöki állomásra. Itt vagonírozták be őket ...."

Markovits Ilona: Vázlat Nemesmedvesről - Életünk 1970. 4. 328. p.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése