2011. február 12.

Agg-hegy - Sopronkövesd

Az Agg-hegy valaha távol volt az államhatártól. A határ valaha itt csupán  a nyelvhatárt jelentette, Sopronkövesden magyarul, a szomszédos – ma Burgenlandhoz tartozó -  Fülesen horvátul beszéltek.
A Vasfügöny Túraút Sopronkövesd szőlőhegyén, az Agg-hegyen vezet keresztül, majd elmegy az úgy nevezett „Kotecs” mellett. A Kotecs  tulajdonképpen Cottage, vagyis nyaraló, üdülő ház. Széchenyi Dénesnek, Széchenyi István unokaöccsének vadászháza és nyári laka állt itt. Ma már nincs meg, a II. világháború végén elpusztult.
Az Agg-hegyen nincsenek régi présházak, de érdekes látnivaló a szőlőhegyi kápolna. Valószínűleg még a XVIII. század elején épült.  Eredetileg Szent Donátnak a szőlőtermelők és gazdálkodók  védőszentjének tiszteletére volt szentelve. A kis kápolnában az 1700-as években valószínűleg egy egyszerűbb Donát szobor állhatott. A patrocínium a XIX. században Szent Annára változott. Az 1995-ös felújítás a kápolna új védőszentje Szent László lett. (A kápolna Szent László képe Gyurasits Ottó alkotása.)
2009-ben a kápolna közelében egy Szent László szobrot is állítottak. A közelben van a Vasfüggöny emlékmű is. Mindkettőt Kottrik Zoltán készítette.
(A zöld sáv jelzésű Vasfüggöny Túraút az Agg-hegy környékén jelenleg már nehezen követhető.)

Az Agg-hegy a térképen.
További információk Sopronkövesdről (sopronkovesd.hu)

  Szent Donát (jelenleg Szent László) kápolna

 Szent László szobor

Vasfüggöny emlékmű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése