2013. június 24.

Magyarbüks / Ungarisch Bieling - 2013

Hét évvel ezelőtt még arról írtam, hogy Magyarbüksöt elfelejtették, az egykori település területe csak nagy nehézségek árán megközelíthető.
(Magyarbüks - egy eltűnt falu a Strém völgyében)
Magam is élcelődtem vele, mondván a Vasfüggöny útnak vannak olyan szakaszai, amelyeket kisgyermekes anyukák gyermekkocsival is végig tudnak járni és vannak olyanok, amelyek komoly elszántságot, erőpróbát igényelnek. A magyarbüksi útszakasz, akkor még az utóbbiak közé tartozott.
2006 nyarán még nem volt szabad bárhol átlépni a határon, de mégis megtettük és felszegeltünk egy már az osztrák területen lévő fára egy kis táblácskát. Talán észreveszi majd valaki, aki a közeli osztrák kukoricaföldön dolgozik.


F. R., aki a turistaút kijelölésében segített, rendre szekírozott akkortájt, hogy igazán utánajárhatnék, hogy legalább egy egyszerű ismertető tábla kerüljön erre a helyre ...
Erősen szkeptikus voltam, úgy gondoltam a dolog aligha érdekel valakit is. A falu végérvényesen eltűnt, ami maradt az csupán néhány levéltári dokumentum, esetleg pár fénykép és a téglatörmelék az erdőben. A közösség, amelyiknek ez a hely emocionálisan jelentett valamit,már nincs meg, annak "újjá élesztése", valamilyen fajta "rekonstrukciója" teljesen lehetetlen.

Aztán hamarosan kiderült, hogy tőlem (és egymástól) teljesen függetlenül vannak mások is, akiket érdekel Magyarbüks ügye, Így pl. Karl Böö és Stefan Schmidt Ausztriában, Dr. Jójárt Tibor és Bálint Sándor (és még sok - sok társuk) Csákánydoroszlón. Kitartásuk, elszántságuk, erejük volt. Mindkét irányból járhatóvá tették az utakat, rendbe tették a temetőt.
2006-ban még teljesen elképzelhetetlennek tartottam volna a dolgot, de 2013. június 23-án felavatták a magyarbüksi emlékparkot. Körülbelül négyszázan jöttek el, a határ mindkét oldaláról. Ott voltak azoknak a leszármazottai, akik valaha itt éltek. Ott volt Maria Wolf is, aki ma már talán az egyetlen "született" magyarbüksi.  1946 áprilisáig élt a faluban. Akkor a kitelepítés elől menekülve, szüleivel együtt, ő is "átszökött" a határon.

/További híradások, írások Magyarbüksről:
Von der Flucht - zu neuen Wegen, Ungarisch Bieling 1946 - 2008 (youtube.com)
Magyarbüks - eltűnt Vas megyei falu az erdőben (alon.hu)
Ungarisch Bieling - Magyarbükkös (boeoe.com) /

  
Az asztalnál ülő ősz hajú hölgy Maria Wolf, az utolsó "született" magyarbüksi 


 Bálint Sándor a Csákánydoroszlói civil Szervezet elnöke köszöntője
Dr. Jójárt Tibor és Karl Böö koszorút helyeznek el az emlékoszlopon
Szabadtéri mise Magyarbüksön

Az ünnepség résztvevői 

Beslanovits Ernő 1926-ban kisgyermekként halt meg. A mécseseket testvérei leszármazottai hozták nagybátyjuk sírjára 

1375 - a település első említése, 1946 - a magyarbüksiek a kitelepítés elől külföldre szöknek, 2013 - Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése